Duitsland

Op deze pagina wordt algemene informatie over Duitsland weergegeven, zoals demografie, topografie, onderwijssysteem, klimaat, geschiedenis, economie en dagelijks leven in Duitsland.


Demografie
In juli 2011 leefden er 81.471.834 mensen in Duitsland. Deze kunnen in 3 groepen verdeeld worden: 0 tot 14 jaar, 15 tot 64 jaar en ouder dan 65 jaar. 13,3 procent van de bevolking zijn de kinderen van 0 tot 14 jaar, waaronder 5.569.390 mannen en 5.282.245 vrouwen. De leeftijdscategorie 15 tot 64 jaar bevatte 27.227.487 mannen en 26.617.915 vrouwen. In totaal was dit 66.1% van de gehele bevolking. Het percentage aantal mensen boven de 65 jaar was 20,6%, waarvan 7.217.163 mannen waren en 9.557.634 vrouwen.  In Duitsland leven verschillende bevolkingsgroepen, maar de grootste is natuurlijk de Duitsers zelf, namelijk 91,1% van de gehele bevolking.  2,5% van de bevolking zijn Turken. De overige groep bestaat uit Italianen, Russen, Grieken, Polen en Spanjaarden. Deze groep is 6,4% van de gehele bevolking. Door de verschillende bevolkingsgroepen, spreken de mensen in Duitsland ook verschillende talen. Talen die gesproken worden zijn: Duits, Sorbisch, Deens, Nederduits, Roma, Fries, Turks en Russisch. Naast verschillende bevolkingsgroepen heersen er verschillende religies. 26,461 miljoen, oftewel bijna 31% van de bevolking is Rooms-katholiek. 30,2% is Protestants, dat zijn 24,8 mensen. Moslim en Joods is een stuk minder, namelijk 4% en 0,2% van de gehele bevolking. Het aantal dat niet aangesloten is bij een religie is 33%.
 
Topografie
De totale oppervlakte van Duitsland is 357.022 km², waarvan 2,3% uit water bestaat. Duitsland grenst aan 9 landen en daarnaast ook aan de Noordzee en de Oostzee. De totale afstand van de landgrenzen is 3621 km.
In Duitsland kun je 550 vliegtuigen vinden, waarvan 331 verharde start- en landingsbanen hebben. Ook is er in Duitsland 48.215 km aan spoorwegen te vinden en 231.581 aan verharde wegen.
Duitsland kan worden opgedeeld in drie geografische gebieden. Het noorden is ook wel het Duitse laagvlakte, het midden het Duitse middengebergte en het zuiden de Alphen. Duitsland is opgedeeld in 16 deelstaten, ook wel Bündeslander genoemd, in plaats van in provincies zoals in Nederland.

Onderwijssysteem
Het reguliere onderwijs in Duit
sland voor schoolkinderen en studenten wordt vaak door overheidsinstanties georganiseerd. Op zesjarige leeftijd gaan de kinderen voor het eerst naar school. Ze blijven minstens 10 jaar studeren, dus tot zestienjarige leeftijd. Als de kinderen tien jaar zijn worden ze gescheiden en gaan naar scholen met verschillende niveaus.

Primair onderwijs
Normaal gaan kinderen op driejarige leeftijd naar “der Kindergarten”, die in Nederland bekend staat als de kleuterschool. In het laatste jaar worden de kinderen al voorbereid op schoolse activiteiten. Na de kleuterschool gaan de kinderen naar “die Grundschule”, ofwel basisschool. De meeste kinderen zijn zes jaar als ze hier heen gaan, maar enkele beginnen hier pas met zeven jaar. De basisschool is verplicht voor alle kinderen. Op de basisschool blijven de kinderen tot hun tiende jaar. In de eerste twee jaar van de basisschool de kinderen geen cijfers, maar hun bekwaamheden en moeilijkheden worden met woorden omschreven.

Secundair onderwijs
Het secundaire onderwijs kan opgesplitst worden in twee delen: secundair 1 onderwijs en secundair 2 onderwijs. Secundair 1 onderwijs geldt tot zestienjarige leeftijd, dus de verplichte tien jaar schooltijd. Secundair 2 onderwijs is voor de betere leerlingen en gaat in vanaf zestienjarige leeftijd, dus de kinderen die nog verder leren. In het laatste jaar van “die Grundschule” wordt gekeken welke leerlingen goed genoeg zijn en het hogere onderwijs aan kunnen.
Hauptschule: “Die Hauptschule” kan worden vergeleken met het VMBO in Nederland. De hautschule duurt vijf jaar. Binnen de hauptschule kunnen drie richtingen gekozen worden: de technische kant, de huishoudelijk kant en de economische kant. Als leerlingen goede resultaten behalen kunnen deze doorstromen naar “Die Realschule”. De leerlingen krijgen een diploma aan de hand van hun inzet en resultaten in plaats van via een examen.
Realschule: “Die Realschule” is ook te vergelijken met het VMBO, maar er is meer keus qua vakkenpakket. De realschule duurt in totaal zes jaar. De drie keuze richtingen zijn wel hetzelfde als bij de hauptschule. Ook bij de realschule ontvangen de leerlingen een diploma aan de hand van algemene beoordeling. Na het behalen van een diploma kunnen de leerlingen doorstromen naar middelbaar beroepsonderwijs. Bij zeer goede resultaten kunnen ze overstappen naar het gymnasium.
Gymnasium: Gymnasium is te vergelijken met VWO in Nederland. Dit duurt in negen jaar. Er zijn twee richtingen waar je uit kunt kiezen: de “neusprachliche” kant (taal en cultuur) en de “mathematisch-naturwissenschafliche” kant (wiskunde en natuurkunde). In de laatste drie jaar richten de leerlingen zicht op vijf vakken waarin examen wordt gedaan. Het diploma geeft toegang tot de universiteiten en hogescholen.
Gesamtschule: “Die Gesamtschule” is een combinatie van de realschule, hauptschule en het gymnasium. Afhankelijk van de individuele prestaties volgen leerlingen 3 vakken om verschillende niveau’s.
Sonderschule: “Die Sonderschule” is een school voor gehandicapten en voor kinderen niet moeite hebben met leren en dus extra aandacht nodig hebben.
Berufschule: Op “Die Berufschule” gaan de leerlingen een paar dagen in de week naar school en de andere dagen werken ze op bedrijven. Op de berufschule volgen de leerlingen vakken voor de algemene vorming of vakken die betrekking hebben op een bepaalde opleiding.

Het aantal lessen per week verschilt van 20 tot 30 van driekwartier per les. In Duitsland geldt, omdat de afstanden zo lang zijn, een schoolbus-systeem. In Duitsland zijn de cijfers anders, een 1 is namelijk het hoogst en een 6 het laagst. Op de meeste scholen dient er collegegeld en soms inschrijfgeld betaald te worden. Dit is per deelstaat opgesteld. In sommige deelstaten betalen de leerlingen per blok en bij andere deelstaten bepalen de instellingen zelf wanneer ze het collegegeld willen innen. Ook in Duitsland hebben leerlingen recht op studieleningen en studietoelagen. In Duitsland maakt slechts een derde van de studenten gebruik van overheidsgeld.

Klimaat
Duitsland kent een gematigd zeeklimaat. Noord- en Midden-Duitsland kennen zachte zomers en frisse, vochtige winters. In het Zuiden en in de gebergte zijn de zomers warmer en in de winters veel kouder, waarbij ook veel sneeuw valt.

Geschiedenis
In de prehistorie leefden er in Duitsland verzamelaars, boeren en krijgers. Jaren later vestigde Germaanse stammen zich ten noorden van de Rijn. De Romeinen leefden toen ten zuiden van de Rijn en probeerde jarenlang de Germanen te verdrijven. Dit is nooit gelukt.
Aan het eind van de 8e eeuw kwam Karel de Grote aan de macht. Hierdoor werd het Frankische Rijk sterk uitgebreid. Door onenigheid werd een verdrag getekend en werd het rijk in drie delen opgedeeld: Een West, Midden en Oostelijke deel. Het Duitse Rijk is ontstaan uit het Oostelijke deel, nadat de Pruisen veel slagen wonnen, zoals de volkerenslag bij Leipzig en de slag bij Waterloo. Het Duitse Rijk hadden ook koloniën dus ging goed mee met de revolutie.
De eerste wereldoorlog had helaas geen goed einde voor Duitsland. Duitsland verloor en moest grond en koloniën afstaan aan voornamelijk Frankrijk en Polen.
In 1918/1919 werd Duitsland een Republiek, alleen had het land het erg zwaar met sociale onrust, slecht werkende politieke systeem en wereldwijde economische crises. Dit alles zorgde ervoor dat  de nationaalsocialisten onder leiding van Adolf Hilter in 1933 aan de macht kwamen. De Nazi’s zorgden voor herstel en economie en zelfrespect. In 1939 ontstond de tweede wereldoorlog. Er stierven wereldwijd zo’n 70 miljoen mensen en zorgde voor de totale verwoesting van Duitsland. In 1945 stopte de tweede wereldoorlog.
In 1949 werd in het oosten de Duitse Democratische Republiek opgericht. In het westen ontstond een parlementaire democratie, genaamd de Bondsrepupliek Duitsland.
In 1961 werd, nadat twee miljoen mensen van het oosten naar het westen waren gevlucht, de Berlijnse muur door de communisten gebouwd en startte de Koude Oorlog. In 1989 eindigde deze en viel de muur. In 1990 werden het oosten en het westen uiteindelijk weer verenigd. De Bondsrepubliek was een van de eerste staten die zich aansloot tot een Europese eenwording. In 2002 is de euro ingegaan in de Europese Unie.

Economie
Na de Verenigde Staten, China en Japan, bezit Duitsland op technologisch vlak de sterkste economie van de wereld. Het bruto nationaal product is 1,89 biljoen euro. Echter heerst er in Duitsland wel veel werkeloosheid, namelijk 10% van de beroepsbevolking.In Duitsland liggen de gemiddelde arbeidskosten op 27,70 euro/uur. Het gemiddelde van de Europese Unie ligt op 25,10 euro/uur, dus Duitsland wordt gemiddeld boven het gemiddelde van de Europese Unie verdient.

Dagelijks leven
Het leven in vrijstaande huizen neem in de loop der jaren steeds meer toe. Het wonen in flats en rijtjeshuizen neemt daarentegen af. Het grondgebied van de vrijstaande huizen wordt vaak omheind met een muur of een schutting.
In Duitsland houden de mensen van stevig ontbijten. Het ontbijt wijkt weinig van het “Nederlandse” ontbijt af. De lunch is in Duitsland het belangrijkst. Er worden dan allerlei soorten vlees gegeten en in sommige gevallen drank met alcohol gedronken. Het avondmaal bestaat meestal uit de restjes van het middag eten en brood met beleg. In Duitsland wordt tegenwoordig veel koffie gedronken. Net zoals in andere landen wordt gezond eten en buitenlands eten steeds meer gepromoot.
Duitsers vinden het belangrijk om er goed verzorgd bij te lopen en met respect behandeld te worden.