Dimensies in Duitsland


Op deze pagina wordt aan de hand van de “culturele dimensies van Hofstede” de cultuur Duitsland beoordeeld. De vijf dimensies luiden als volgt: machtsafstand, individualisme, masculiniteit, onzekerheidsvermijding en lang- of korte termijn denken. De cijfers van de beoordeling lopen van 1 tot 120, waarbij 1 laag/weinig is en 120 hoog/veel.

Machtsafstand
De machtsafstand geeft de mate van de hiërarchie in een land aan. Duitsland heeft een kleine machtsafstand. Duitsland scoort 35 op de schaal van Hofstede, waar 80 van Arabische landen tegenover staat. In Duitsland is er geen grote afstand tussen werknemer en werkgever. Er heerst een gelijkheidsideaal. 

Individualisme
Op dit punt wordt gekeken of de mensen in een land erg op zichzelf zijn of juist een hechte samenleving hebben en groepsbelang voorop stellen. Duitsland kan worden beschouwd als een individualistisch land. Duitsland scoort 67 op de schaal van Hofstede. De bevolking vindt persoonlijke prestaties en individuele rechten erg belangrijk. Ze verwachten van elkaar dat ze hun eigen wensen vervullen en in groepsprocessen hun eigen mening uitspreken.

Masculiniteit
Bij masculiniteit wordt er gekeken naar de mate van de waarde die de samenleving hecht aan traditioneel mannelijke kwaliteiten, oftewel de man is belangrijker dan de vrouw. In Duitsland heerst een masculiene samenleving. Op de schaal van Hofstede scoort Duitsland 66.

Onzekerheidsvermijding
Onzekerheidsvermijding geeft aan in welke mate mensen zich niet comfortabel en comfortabel voelen in ongestructureerde situaties. Ongestructureerde situaties zijn nieuwe, onbekende, verrassende situaties. In Duitsland is er een redelijk hoge onzekerheidsvermijding, namelijk 65 op de schaal van Hofstede. Duitsers zijn niet enthousiast over onzekerheid, door alles goed te organiseren en te regelen proberen ze onzekerheid te voorkomen. In Duitsland is er een samenleving die is gebaseerd op regels, wetten en voorschriften. Duitsland wil zijn risico's te beperken tot het minimum en met veranderingen stap voor stap doorgaan.

Lange- of korte termijn denken
Deze laatste dimensie geeft aan of de maatschappij gericht is op de toekomst of juist op het heden. Hierbij scoort Duitsland op de schaal van Hofstede 31 punten. Dat wil zeggen dat Duitsland meer van dag tot dag leeft, dan duidelijke planning voor de toekomst maakt. Wel zijn ze steeds meer bezig met duurzaamheid. Nederland scoort op dit punt 44 op de schaal van Hofstede. Dit scheelt niet veel met Duitsland en hier leven wij ook meer in het heden dan dat we ons richten op de toekomst.

Bron:
Annet Smits, student Dier- en Veehouderij

Geen opmerkingen:

Een reactie posten